Print

Wat is DES

DES (Diƫthylstilbestrol) is een kunstmatig vrouwelijk hormoon. Vanaf 1947 zijn in Nederland DES-preparaten voorgeschreven aan zwangere vrouwen om vroeggeboorte en miskramen te voorkomen. In de loop van de tijd zijn er verbanden gelegd tussen blootstelling aan DES tijdens de zwangerschap en aandoeningen bij DES-moeders en hun kinderen. Deze bevindingen hebben ertoe geleid dat het voorschrijven van DES-preparaten tijdens de zwangerschap na 1976 niet meer is toegestaan.

DES werd gemaakt door meerdere fabrikanten, in de vorm van pillen, capsules, druppels en injecties. Iedere fabrikant had zijn eigen merknaam en verpakking. In Nederland zijn Stilbestrol, Oestromensyl, DES en Diƫthylstilbestrol de bekendste merknamen.

Gevolgen voor de gezondheid

Moeders die tijdens de zwangerschap DES-preparaten hebben gebruikt lopen een groter risico om borstkanker te krijgen dan andere vrouwen. DES-dochters kunnen te maken krijgen met bepaalde vormen van kanker, vormafwijkingen van de inwendige geslachtsorganen en vruchtbaarheids- en zwangerschapsproblemen. DES-zonen kunnen kleine vormafwijkingen van de geslachtsorganen hebben.

Klik hier als u niet zeker weet of u DES-betrokkene bent.